Rettferdig grønn omstilling

Norge står ovenfor en enorm omstilling i årene fremover. Vi skal omstille oss fra å være en oljenasjon til å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. Rapporten “Rettferdig grønn omstilling” ser på hvilke utfordringer vi vil møte på veien og hvordan vi kan sikre en rettferdig omstilling. 

23. april lanserer Broen til framtiden rapporten “Rettferdig grønn omstilling”, skrevet av Samfunnsøkonomisk analyse, Fafo og THEMA Consulting. Rapporten ser nærmere på hvilke utfordringer innen sysselsetting og kompetanse som oppstår når petroleumsvirksomheten i Norge trappes ned. Rapporten ser derfor på to ulike scenarioer: Et som følger dagens vedtatte politikk og et lavkarbonscenario med letestans i 2024 og produksjonsstans i 2050.  

I høst kom Klimautvalget 2050 med et veikart for hvordan Norge skal bli et lavutslippssamfunn innen 2050, slik vi har vedtatt ved lov. Utvalget anbefaler at Norge har en plan for sluttfasen av olje- og gassproduksjon frem mot 2050. At det kommer en omstilling, er det liten tvil om. Hvor rettferdig den blir, og hvor godt den ivaretar de som jobber i og rundt olja i dag, er fortsatt ubesvarte spørsmål. Men det blir ikke enklere om vi utsetter problemet eller tenker at omstillingen vil løses «av seg selv».

Norge er godt rusta for en omstilling – men noen lokalsamfunn er sårbare 

I 2020 gjennomførte Statistisk sentralbyrå en analyse som så på de overordnede effektene på norsk økonomi av politiske tiltak for å redusere oljevirksomheten i Norge. Konklusjonen var at vi er godt rusta for en omstilling. Selv med en rask utfasing vil de økonomiske konsekvensene være beskjedne. Hovedfunn fra rapporten viser at en overgang vekk fra olje og gass vil ha beskjedne konsekvenser for sysselsettingen i Norge på nasjonalt nivå. Dette skyldes i stor grad at flesteparten av de som jobber innenfor oljenæringen i dag vil pensjoneres og at behovet for arbeidskraft innenfor andre næringer trolig vil være større enn de som vil miste jobben som følge av en utfasing. Samtidig kan utfasingen likevel bli utfordrende for noen lokalsamfunn. Viktig kompetanse kan gå tapt dersom ikke det settes inn tiltak som sikrer at denne videreføres. Spesielt på steder hvor oljenæringens leverandører og bedrifter i dag utgjør selve hjørnesteinen i lokalsamfunnene.

Timing er avgjørende 

For at omstillingen skal bli mest mulig rettferdig, må tempoet for opptrapping av grønne verdikjeder gå hånd i hånd med tempoet for nedgangen i oljeindustrien. Det nytter ikke om arbeidsplassene som er relevante for oljearbeiderne, kommer flere år etter dagens arbeidsplasser avvikles, eller langt borte fra der folk bor. Viktig kompetanse kan også gå tapt dersom disse bedriftene blir tvunget til å stenge på grunn av manglende nye oppdrag/ manglende omstillingsevne. I verste fall risikerer vi å miste viktige lokale kompetansemiljøer som er bygget opp over lang tid.  

– Rapporten viser de store mulighetene som ligger i grønn omstilling, men også at en rettferdig omstilling ikke skjer av seg selv. Skal vi lykkes haster det med å vri investeringene bort fra olje og gass, og gi rom for leverandørindustrien til å omstille seg til nye markeder som havvind og CCS. Samtidig må vi sørge for at omstilling til nye næringer ikke går på bekostning av lønns- og arbeidsvilkår eller HMS, og at arbeidstakerne som står midt oppi omstillingen har rett til etter- og videreutdanning for å utvikle kompetansen de trenger - sier Geir Ove Kulseth, forbundsleder i EL og IT Forbundet.

Arbeidsvilkår er viktigere enn lønn 

Det er viktig at de nye jobbene er trygge og meningsfulle. Rapporten viser at oljearbeidere og ansatte i leverandørindustrien i utgangspunktet ikke er redde for at de vil bli arbeidsledige fordi kompetansen deres er etterspurt i mange næringer. Heller ikke lønn viste seg å være det viktigste. Men det blir desto viktigere å sørge for at nye næringer ikke går på bekostning av arbeidsvilkår eller HMS.  

Rapporten viser at konsekvensene av omstillingen fra oljeproduksjon til mer grønne næringer kan håndteres, men at enkelte arbeidstakere og lokalsamfunn er mer sårbare enn andre. Kommunene og offentlig sektor er og må derfor være en del av løsningen. Kommunal sektor har et økende behov for mer arbeidskraft innen vann og avløp, byggdrift og klimatilpasning. Det er viktig å se på hele arbeidsmarkedet når vi skal omstille, ikke bare industrien - sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Inkludering og deltakelse bidrar til folkelig eierskap av klimapolitikken 

Det må sikres deltakelse av de som blir direkte berørt av omstillingen. Norge har sterke tradisjoner for et bredt partssamarbeid, men vi mangler strukturer for å se petroleum og grønn industri sammen i utarbeidingen av klimapolitikken. Arbeidstakere må også ha eierskap til utformingen av tiltak som sikrer en grønn omstilling. Derfor trenger vi samarbeidsarenaer som utnytter kompetanse mellom sektorer.