Broen til framtiden 2019

Fredag 22. mars 2019, Folkets hus i Oslo

For sjette gang ble en allianse av fagbevegelse, miljøbevegelse, trossamfunn, forskere og engasjerte mennesker samlet for å bygge broen til framtiden. Vi vil skape nye klimajobber og bremse oljeutvinninga.

Konferansen var en del av Oslo europeisk miljøhovedstad.

PROGRAM, VIDEOER, BILDER OG PRESENTASJONER

Presentasjoner finnes hvor relevant i lenkene knyttet til innledere.

Bilder finner du her. Fotograf: Kine-Erica Yrstad.

09.00-11.00 - Plenum

09.00-09.15: Åpning og velkommen

Signe Marie Rustad spiller. Konferansier Kjersti Barsok (leder, NTL) ønsker velkommen.

09.15-09.30: Klimaoppgjøret 2019

Berit Hagen Agøy (generalsekretær, Mellomkirkelig råd).

09.30-10.25: Klimarisiko og en grønn, rettferdig omstilling - hvordan møter Norge klimarisiko?

Innlegg og panelsamtale med Thina Saltvedt (oljeanalytiker, Nordea), Martin Skancke (leder, Klimarisikoutvalget), Kristin Halvorsen (leder, Cicero) og samtaleleder Anders Bjartnes (Norsk Klimastiftelse).

10.25-11.00: Verdiskapning og arbeidsplasser i marine næringer - muligheter for framtida

Jorunn Skjermo (SINTEF) og Anne Berit Aker Hansen (1. nestleder, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NNN).

11.00-12.00 - Lunsj og Alternative Stands/Pusterom

I foajeen fant man "alternative stands," i tillegg til et pusterom i "den blå salong". De ble åpne kl. 11-14.

Miljøvennlig reisebyrå

ved Holger Schlaupitz (Naturvernforbundet)

Vi må reise mindre med fly for å nå klimamålene. Heldigvis kan du lære mer her om masse alternativer som kan gi deg en opplevelsesrik ferie!

Miljøvennlig mat

ved Yngve Ekern

Mindre kjøtt er bra for helsen og kloden. Her får du tips til god vegetarmat!

Byttemarked

ved Framtiden i våre henders studentlag i Oslo og Naturvernforbundet

Hvert år kjøper vi 1,2 tonn klær! Mye av dette blir aldri brukt. Bidra til redusert forbruk gjennom heller å bytte klær. Ta med klær du ønsker å bytte til vårt byttemarked!

Etisk bank

ved Gustavo Parra de Andrade (Framtiden i våre hender)

Pengene våre er kanskje vårt største fotavtrykk. Hvor bankene og oljefondet investerer pengene våre har mye å si! Finn ut hvordan banken din arbeider for etikk og miljø.

Grønne menigheter

ved Per Ivar Våje (Kirkerådet), mfl.

Hvordan kan vi støtte hverandre som fellesskap til en mer bærekraftig livsstil? Vi vil vise at vi kan motivere hverandre til å bety en forskjell i ditt lokalmiljø gjennom din lokale menighet.

Miljøvennlig yrkesveiledning

ved Cathrine Glosli (studieveileder, NMBU)

Hvilke studier trenger vi i en bærerkaftig framtid? Kom og spør en ekspert!

I tillegg til Alternative Stands var «Pusterom» - et stille rom til ettertanke og meditasjon - tilgjengelig i «den blå salong» (som siderommet til sal D tidligere ble kalt):

Mange mener at vi i klimakrisens og insektdødens tid også må snakke til hjertet, i tillegg til hjernen, for å legge grunnlaget for reelle bærekraftige endringer i samfunnet. Kan kirken og trossamfunn bidra med noe eget og noe annet i klima-, miljø- og rettferdskampen? Bør de det? «Grønn kirke» / Den norske kirke ønsker å invitere deg, midt under en travel konferanse, til et pusterom – et stille rom til ettertanke og meditasjon. Her finner du oss – og forhåpentligvis litt stillhet. Stikk gjerne innom noen minutter.

12.00-13.30 - Parallellsesjoner

Sal A - Hvordan bygge broer: kommunikasjon og organisering i det grønne skiftet

ved Christian Bjørnæs (kommunikasjonsdirektør, Cicero), Samantha Smith (ITUC Just Transition Centre), og Job van den Assem (Friends of the Earth i Nederland). Deler av sesjonen skal være på engelsk.

Hvordan kan vi kommunisere det grønne skiftet, omstillinger og klimajobber på best mulig måte til folka rundt oss? Hvordan kan vi få flere med på laget, og som jobber aktivt med klima? I denne sesjonen diskuterer vi måten vi snakker med andre mennesker om viktige budskap, hvordan vi kan både nå og engasjere flere, og hva vi kan lære om kommunikasjon og organiseringsmetoder for å bygge broen til framtiden.

Sal B - Hvordan realisere omstillingen: arbeidsplasser, teknologi og industri

ved LO, Jan Olav Andersen (leder, El og IT Forbundet), Truls Nordahl (NAV Rogaland), Ivar Slengesol (Eksportkreditt), Åsmund Aukrust (Ap), mfl.

For å bremse klimaendringene må vi bremse olje- og gassvirksomheten. Samtidig trenger andre næringer kompetent arbeidskraft – næringer som har blikket festet på framtidas tjenester og produksjon. Dette parallellseminaret vil gi deg et innblikk i de mulighetene og fallgruvene som venter oss når oljejobbene forsvinner, og hva som skal til for grønne investeringer, nye og trygge jobber og en rettferdig omstilling.

Sal C - Oslo europeisk miljøhovedstad

ved Lan Marie Nguyen Berg (miljøbyråd, MDG), Heidi Sørensen (Klimaetaten, Oslo), Torild Benum (Ny Energi/Hafslund), Geir Rossebø (Utviklings- og kompetanseetaten, Oslo kommune), Ivar Magnus Røe (Bydel Grünerløkka).

De fleste i Norge bor i en by eller i nær tilknytning til en by og tallet er økende. Skal man løse klimautfordringene må byene bli utslippsfrie, ha god luft, og sikre folk en enkel, helsefremmende og praktisk hverdag. Oslo er blitt Europas miljøhovedstad i 2019 gjennom å vise evne og vilje til å tenke byutvikling og klima i sammenheng. Denne sesjonen vil vise hvordan Oslo kommune jobber for å gi folk bedre liv i en klimavennlig by.

Sal D - Verksted: Bidra der du bor – klimaløsninger nedenfra

ved Lent, Framtiden i våre hender og Besteforeldrenes klimaaksjon.

Lyst til å arbeide for klima og miljø der du bor? På dette verkstedet vil likesinnede møtes for å arbeide sammen i grupper. Hensikten er å utarbeide kreative tilnærminger til ulike begivenheter hvor vi ønsker å sette klima og miljø på dagsorden framover, for eksempel 1. mai og lokalvalget. På slutten av verkstedet skal hver gruppe ha formulert konkrete handlingsplaner som deltakerne kan ta med seg hjem og sette ut i live i sitt lokalmiljø.

1330-1400 - Pause med Alternative Stands/Pusterom

Alternative stands i foajeen og pusterommet i den blå salong.

14.00-15.55 - Plenum

14.00-14.10: Allsang med Ola Dimmen

14.10-14.25: Miljøhovedstaden i en rettferdig omstilling - Oslo 2019

Raymond Johansen (byrådsleder).

14.25-14.45: Oljekrisa 2014 - Hva skjedde med oljearbeideren?

Truls Nordahl (NAV Rogaland).

14.45-14.55: Visning av filmen "Føkk Fossils II - Tipping Point"

14.55-15.30: Olje, klima, arbeidsplasser og framtida

Innlegg og debatt mellom Åsmund Aukrust (Arbeiderpartiet), Ina Libak (leder, AUF) og Anja Bakken Riise (leder, Framtiden i våre hender). Kjersti Barsok (leder, NTL) leder debatten.

15.30-15.45: Avslutning

Penelope Lea, Miljøagent og tidenes yngste vinner av Frivillighetsprisen.

ETTER KONFERANSEN

Samling om lokalt miljøarbeid lørdag 23. mars

Dagen etter Broen til framtiden hadde Naturvernforbundet og Natur og Ungdom samlingen «Redd verden der du bor» om lokalt klima og miljøarbeid, som var gratis og åpen for alle. Les mer her.