Ny 'Global Climate Jobs'-rapport
Global Climate Jobs har publisert en ny rapport, med bidrag fra Broen til framtiden i Norge, i tillegg til Sør Afrika, New York, Storbritannia og Canada.Andreas Ytterstad (Concerned Scientists Norway) og Asbjørn Wahl (For Velferdsstaten) har skrevet om kampanjen for klimajobber i Norge.Les mer på Global Climate Jobs nettsider!
Grønt kommunevalg?
Førsteamanuensis Andreas Ytterstad er ekspert på klimajournalistikk. Han tror vi kan snakke om en grønn bølge foran årets valg, men mener at det først og fremst er et nasjonalt spørsmål. Men hva mener egentlig politikerne når de sier «grønt skifte»?Hør Ytterstad om det grønne skiftet på Viten + snakkis - podcast fra Høgskolen i Oslo og Akershus!Ytterstad har skrevet boka 100 000 klimajobber og grønne arbeidsplasser nå! og vært redaktør for den ferske utgivelsen Broen til framtiden.
Fagforeninger til klimakamp - Sharan Burrow i DN
Hun leder verdens fagforeninger og er første kvinne i jobben. Nå kaster Sharan Burrow seg inn i den norske klimadebatten.Miljøaktivisme alene er ikke nok til å endre globale, økonomiske strukturer, mener hun. Derfor mobiliserer verdens største sammenslutning av fagforeninger, ITUC, sine medlemmer før FNs klimatoppmøte i desember.Og derfor har lederen av sammenslutningen, Burrow selv, deltatt i den norske boken «Broen til framtiden», som ble lansert forrige uke.Les hele artikkelen om Sharan Burrow i Dagens Næringsliv og klimakampen her!
Burrow utfordrer Statoil på miljø
Generalsekretær Sharan Burrow i International Trade Union Confederation innleder fredag morgen på Fafo-konferansen. Samtidig fikk hun et eksemplar av boken Broen til framtiden av NTL-leder John Leirvaag.Burrow har selv skrevet et kapittel i boken.Les mer om hva Burrow sier om Statoil og boka i NTL Magasinet!
Greenpeace og ITUC-lederne: Norsk allianse gir håp i klimakampen
Kumi Naidoo (leder, Greenpeace International) og Sharan Burrow (generalsekretær, International Trade Union Confederation, ITUC) var med på Broen til framtidens konferanse i 2015 i Oslo.Det blei inspirert av alliansen mellom fagbevegelsen, miljøorganisasjoner, kirken, forskere og andre, og skrev om betydningen av slike folkelige bevegelser i Equal Times.Nå har artikkelen blitt oversatt til norsk, og finnes i Klassekampen onsdag 19. august (bildet til venstre). Løp og kjøp!Sharan Burrow har også skrevet et av kapitlene i alliansens nye bok, Broen til framtiden, som er tilgjengelig fra Gyldendal!
'Trepartssamarbeid' for en rettferdig klimaavtale og klimajobber
Noen av pådriverne bak 'trepartssamarbeid' mellom fagbevegelsen, miljøorganisasjoner og kirken i 'Broen til framtiden' har skrevet en fellesuttalelse i Vårt Land om den folkelige alliansen som må til for en rettferdig klimaavtale, og 100.000 klimajobber!Blant annet står Ingeborg Midttømme (Den norske kirke), John Leirvaag (Norsk Tjenestemannslag), Lars Haltbrekken (Naturvernforbundet) og Andreas Ytterstad (Concerned Scientists Norway) bak kronikken. De har også bidratt til den nye boka fra alliansen, Broen til framtiden.Les kronikken her!
Oljens høye pris
En av bidragsyterne bak den nye boka Broen til framtiden er Atle Rostad, tillitsvalgt i olja i Stavanger.I boka skriver han om 'arbeidere i oljå og miljøbevegelsen.' Han har også skrevet for NRK Ytrings serie Hvis jeg var ordfører:- Det er ikke få kommuner som i dag blir berørt av nedskjæringene i oljeindustrien. Det er høyst usikkert om disse jobbene vil komme tilbake. Derfor må en ordfører også legge til rette for nye muligheter, hvor naturlige forutsetninger for grønn energiproduksjon og industri utnyttes til fulle.
Klimaallianse med fersk bok og ti punkter for klimaet
FriFagbevegelsen.no var med da den nye boka Broen til framtiden, fra alliansen mellom fagbevegelsen, miljøorganisasjoner, kirken og forskere, blei lansert under Arendalsuka 2015.– Det er stort når mektige forbundsledere bruker begrep som «planeten», sa oljeforsker Helge Ryggvik under lanseringa.Les mer om lanseringa her!I tillegg kom deltakerne fra kirke, miljø- og fagbevegelse fram til ti klimapunkter som de nå overleverer landets politikere i god tid før klimatoppmøtet i Paris i desember.Les de ti punktene for en rettferdig klimaavtale og klimajobber her!
«Klimapilegrimer» krever bedre miljøpolitikk
«De kaller seg klimapilegrimer og insisterer på en bedre miljøpolitikk her i landet. På båtturen i dag ble deltakerne blant annet enige om å be politikerne støtte 100.000 "grønne" arbeidsplasser og redusere oljeboring og gi mer hjelp til mennesker i fattige land i verden.»Se NRKs oppslag om klimapilegrimene som seilet inn til Arendal for lanseringa av vår nye bok, Broen til framtiden!På båtturen skrev deltagerne en felles uttalelse til politikere:
Forpliktelsene som i dag ligger på bordet for klimatoppmøtet i Paris er på langt nær nok for å unngå katastrofale klimaendringer.Vi oppfordrer hvert land, i sær de rikeste, til å gå en ekstra mil for klimaet.Forpliktelsene som i dag ligger på bordet for klimatoppmøtet i Paris er på langt nær nok for å unngå katastrofale klimaendringer.Vi oppfordrer hvert land, i sær de rikeste, til å gå en ekstra mil for klimaet.Vi vil at Norge som et av verdens rikeste land tar sitt historiske og moralske ansvar.Vi vil at Norge tar ansvar der vi setter vårt største økologiske fotavtrykk – i oljeindustrien.En rettferdig klimapolitikk krever at vi reduserer vår fossile energiproduksjon.Vi vil at Norge som arktisk stat – i vitenskapens, rettferdighetens, etikkens og solidaritetens navn tar initiativ til at oljen i Arktis blir liggende.Vi vil at Norge også tar ansvar utenfor landets grenser.Vi vil at Norge økonomisk støtter en miljøvennlig utvikling i andre land.Vi vil at Statoil bes om å trekke seg ut av tjæresand.Vi vil at kommunale og statlige fond trekker sine investeringer ut av fossil energi og investerer pengene i grønn utvikling.La oss sammen skape 100.000 klimaarbeidsplasser. Framtiden er nå.Vi ber dere som politikere gå en ekstra mil for klimaet sammen med oss som representerer en bred folkelig allianse.Bli med oss i mobiliseringen til støtte for en rettferdig klimaavtale.
'Leder an i klimakamp' - Broen til framtiden i Klassekampen
- Økte ledighetstall må møtes med grønn omstilling, krever forbundsledere Jan Olav Andersen (El & IT) og Mette Nord (Fagforbundet, i bildet til venstre).De vil ha oljearbeidere med på grønt skift, og krever grønn krisepakke fra regjeringen i Klassekampen. De sikter til Broen til framtiden, den nye boka fra alliansen mellom fagforeninger, miljøorganisasjoner, kirken og forskere, som lanseres på Arendalsuka.Les mer i Klassekampen her!
Klimapilegrim i Oslo 14.-15. august
Klimapilegrimene vandrer videre. Om to uker ankommer de hovedstaden. Da er det flere etapper og arrangement som det er mulig å bli med på.Klimapilegrim 2015 er en nasjonal, tverrkirkelig mobilisering for klimarettferdighet som vandrer på vei mot en rettferdig internasjonal klimaavtale på klimatoppmøtet i Paris. En av initiativtakerne til Broen til framtiden, Skaperverk og Bærekraft, er med i satsingen.Les mer om arrangementer rundt hele landet her, og mer om Oslo-arrangementene på følgende plakat!
Global Climate Jobs og Global Union Climate Conference
Broen til framtiden er en del av en global bevegelse for klimajobber.Nylig ble Global Climate Jobs lansert, som samler informasjon og ressurser om bevegelsene for klimajobber som finnes fra Canada til Korea. Lik Global Climate Jobs gjerne på Facebook!Noe Global Climate Jobs promoterer er Global Union Climate Conference i Paris, som arrangeres av The International Trade Union Congress (ITUC) 14-15. september 2015, og vil samle 200 fagforeningsaktivister fra hele verden for å diskutere klimajobber. Deltagere må bli nominert av fagforeningen sin.Finn ut mer om konferansen her!
Internasjonal fagbevegelses klimaaksjonsuke 1-7. juni 2015
I forberedelsene til klimakonferanse i Paris seinere i år, samt klimaforhandlinger i Bonn som akkurat nå foregår, gjennomfører internasjonal fagbevegelse en klimaaksjonsuke - ITUC (International Trade Union Confederation) Climate Action Week 1-7. juni 2015. I den forbindelse tar nasjonale fagorganisasjoner kontakt med respektive regjeringer for å bekjentgjøre fagbevegelsens standpunkt og forventninger for klimaforhandlingene.Derfor overleverte LO et brev til klimaminister Tine Sundtoft.- Det sentrale for LO er å sikre at Norge under forhandlingene støtter fagbevegelsens krav om rettferdig omstilling-tekst (Just Transition), sier LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen.Du kan også skrive under et opprop - No Jobs on a Dead Planet - fra ITUC!
Klima diskuteres på Fellesforbundets olje- og gasskonferanse
«Går LO-forbundene i takt i klimapolitikken?» var et av temaene på Fellesforbundets olje- og gasskonferanse. «Nei» og «tja…» var svarene fra gjestene fra andre forbund. Men alle var enige om at det er lov å være uenige.Nestleder Kjersti Barsok fra Norsk Tjenestemannslag (NTL) og forbundssekretær Reidunn Wahl fra EL & IT-forbundet var invitert til å innlede.- Vi må gjøre dagens arbeidsplasser grønnere, og skape flere grønne arbeidsplasser, sa Barsok.Les mer på Frifagbevegelse!
NTLs guide for miljø- og klimaarbeid i virksomhetene
NTL vil arbeide for en bærekraftig utvikling av samfunnet som tar vare på natur og miljø også til det beste for kommende generasjoner. Statlige virksomheter kan gjøre mye for å bidra til et mer klimavennlig samfunn, og vi som tillitsvalgte har en viktig rolle.Derfor har NTL laget en Klimaguide for å inspirere til klimaarbeid i virksomhetene.Les Klimaguiden her!
Ny bok lanseres!
500 mennesker var i storsalen i Folkets Hus i Oslo den 13. mars, på konferansen Broen til framtiden – en klimaløsning nedenfra. Nå kommer boka, som med enda større faglig bredde og tyngde får fram hvordan vi kan løse klimakrisen. Ledere fra fagbevegelse, kirke, miljø og studentbevegelse gir sammen med eksperter på olje, juss, økonomi, landbruk og fiskeri ulike perspektiver på hvordan vi kan bygge et fornybart Norge. Forfatterne inkluderer Mette Nord (Fagforbundet), Sharan Burrow (generalsekretær, International Trade Union Confederation), Lars Haltbrekken (leder, Naturvernforbundet), Helge Ryggvik (oljeforsker, UiO) og mange andre.Boka ble lansert på Arendalsuka torsdag 13. august, kl. 19.30 på Cafe Lindvedske.Finn ut mer om boka her, eller kjøp direkte fra Gyldendal!
1. mai-toget for klima!
De siste par årene har vi etablert en god tradisjon for en solid klima- og milljøseksjon i 1. mai-toget i Oslo, som en del av hovedtoget. I fjor var vi over 750, og mer enn 10% av toget. Flere mente vi var den største enkeltseksjonen av dem alle. I år var vi enda flere (890)! Dette er en viktig manifestasjon av at klimakamp og faglig kamp hører sammen.I år var parolen “100 000 klimajobber nå!” en av de offisielle 1.mai-parolene i Bergen, Trondheim og Oslo, og klimabudskapet var også synlig andre steder. Tusen takk til alle som gikk bak parolen for å skape 100 000 klimajobber og bremse norsk oljeutvinning!
Kronikk i Klassekampen - Vi krever en nasjonal klimasatsing
Klima-treenigheten fortsetter å stille krav til politikerne om rettferdig omstilling av Norge; vi trenger aktiv politikk for mindre olje og gass, flere klimajobber.Les kronikken i dagens Klassekampen - 'Vi krever en nasjonal klimasatsing' - av Biskop Ingeborg Midttømme, Roy Pedersen (LO i Oslo), Andreas Ytterstad (Concerned Scientists Norway) og Truls Gulowsen (Greenpeace Norge).
Fullt hus på Folkets Hus - dette var Broen til framtiden 2015
Takk til alle som kom på Folkets Hus i dag for Broen til framtiden 2015, eller fulgte med på streamen! #klimajobber har vært på toppen av Trending Topics i Norge, og konferansen fikk godt oppslag, for eksempel i Dagsavisen ('Jobber i vente').Nå er konferansen ferdig, men vi fortsetter i kveld på Kulturhuset - kom, selv om du ikke var med på Folkets Hus, for å høre kritikerroste artister som Bendik (Silje Halstensen), men fremfor alt for å bygge broene videre med andre klimavenner!Her er noen bilder fra et fullt Folkets Hus:
Pressemelding: "Vil bygge en klimaløsning nedenfra"
Vil bygge en klimaløsning nedenfra
«Brems norsk oljeutvinning og la oss skape 100 000 nye klimajobber». Det er budskapet fra fagbevegelse, kirke og miljøbevegelse fredag 13. mars. De samles for å bygge klimaløsninger nedenfra på Folkets hus i Oslo, gjennom konferansen «Broen til framtiden». Dagen før dagen strimler det til med påmeldinger, og oppfordringer om å skrive under på kravet om 100 000 nye klimajobber. Siden konferansen blir full vil den streames, på disse adressene, fra kl. 0900 i morgen, og på nettsidene til flere av arrangørene (se nederst).http://new.livestream.com/hioahttp://new.livestream.com/hioa/hioatv1Kirkens Nødhjelp, For Velferdsstaten og Natur og ungdom har den siste uken vært med å sørge for at godt over 10 000 har skrevet under på Broen til framtidens hovedkrav.Leder av Fagforbundet, Mette Nord, vil åpne konferansen, ikke avslutte den, som varslet i en tidligere pressemelding:
Vi kan, hvis vi vil, skape titusener av arbeidsplasser i næringer som bidrar til å redusere både våre egne og andres utslipp av klimagasser. Som vi har skapt en oljenasjon, kan vi erstatte arbeidsplassene som forsvinner i oljenæringen i tiden fremover, med å bygge en fornybar nasjon. Vi vet at oljeindustrien ikke er framtidens næring, sier Mette Nord.Vi er på vei til å sprenge naturens tålegrenser og karbonbudsjettet, og vi vet at vi må vise vei for utviklingslandene. Likevel er norsk klimapolitikk for lite offensiv. Broen til framtiden vil ha en tydelig norsk omstilling til lavutslippssamfunnet. Da må vi skape nye grønne arbeidsplasser og vi trenger virkemidler for å få til en slik omstilling, sier Kjersti Barsok, første nestleder i Norsk tjenestemannslag.Skal vil løse klimaproblemet, trengs et samfunn basert på klimavennlige jobber. Vi må innse at utvinningstempoet i oljeindustrien må ned, og våge å satse på framtidas arbeidsplasser. Vi som er unge i dag er avhengige av en framtid hvor vi har kommet oss ut av oljetåka og begynt på det fornybare samfunnet. Den framtiden formes i dag, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og ungdom.
Broen til framtiden vil overlevere underskriftene til Høyres Nikolai Astrup, som deltar på konferansen sammen med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Statsminister Erna Solberg og Gahr Støre beroliget nettopp oljeindustrien på årskonferansen til norsk olje og gass. Broen til framtiden vil berolige mennesker som vil ha langsiktighet og trygghet for jorda vår med at det fins andre måter å bygge landet på. Både Nikolai Astrup og Jonas Gahr Støre vil derfor bli utfordret på hvordan vi får til en planlagt omstilling vekk fra norsk olje og gass, der vi skaper nye arbeidsplasser som får norske utslipp ned, ikke oppMen Broen til framtiden er ikke først og fremst en arena for politikere.
Konferansen vil bli en ladestasjon for folkelig energi, sier Andreas Ytterstad – nestleder i Concerned Scientists Norway, og forfatter av boken 100 000 klimajobber og grønne arbeidsplasser nå – For en klimaløsning nedenfra.
Blant de mange innlederne fra fagbevegelsen finner vi leder av International Trade Union Confederation, Sharan Burrows, som vil fortelle om hvordan fagbevegelsen internasjonalt er del av en storstilt folkelig mobilisering fram mot klimatoppmøtet i Paris senere i år.
Vitenskapen er krystallklar: Det haster med ambisiøse handlinger for å unngå en temperaturstigning på fire grader eller mer dette århundret. Med kamp har vi en mulighet til å begrense oppvarmingen til to grader, men vi ser allerede at det vinduet er i ferd med å lukkes.
Broen til framtiden er også en bro mellom Nord og Sør, for klimarettferdighet. Dette temaet er særlig viktig for biskop Ingeborg Midttømme, som også innleder på Broen til framtiden.
Hele skaperverket er avhengig av at vi tar vårt forvalteransvar på alvor. Som kirke er vi kalt til å arbeide med rettferdighet og menneskerettigheter i et globalt så vel som lokalt perspektiv. Salomos ordspråk kan være til inspirasjon også i vår tid: «Alt strev fører vinning med seg, tomt snakk gir bare tap.» (14,23) Det handler om vår felles framtid, og framtiden er nå!
Se fullt program på http://broentilframtiden.com/broen-til-framtiden-2015/Presseansvarlig for Broen til framtiden erAndreas Ytterstad, tlf: 906 63 316Andre innledere på Broen til framtiden:Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, Trine Lise Sundnes, leder Handel og Kontor, Kikki Kleiven, klimaforsker Bjerknessenteret og Universitetet i Bergen, Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea, Steinar Holden, leder av Holden-utvalget og økonomiprofessor ved UiO, Johnny Håvik, leder Industri Energi Ungdom, Gaute Wahl, tidligere leder av Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Jørgen Kaurin, Fellesforbundet, Torbjørn Johannson, konserndirektør engros og miljø Norgesgruppen/ASKO, Terje Kolbotn, leder Rødt Odda, Bård Harstad, professor ved Økonomisk institutt, UiO, Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, Alfred Bjørlo, ordfører i Eid kommune for Venstre, Camilla Skjerve-Nielssen, bydelsplanlegger bydel Sagene og grunnlegger og styremedlem av miljøgruppa Omstilling Sagene, Edel Merete Gervin, Bragernes menighet, Ann Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde og Småbrukarlag, Daniel Suhonen, tenketanken Katalys og Hans Henrik Samuelsen, Danske Plan2b, Kumi Naidoo, generalsekretær i Greenpeace InternationalEtter konferansen er alle velkomne til Kulturhuset på Youngstorget for mat og konsert med kritikerroste Bendik, som nylig slapp albumet "No går det over".Broen til framtiden er initiert av følgende organisasjoner:Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender, Greenpeace Norge, Skaperverk og bærekraft, Concerned Scientists Norway, Parat, Natur og ungdom, Besteforeldrenes klimaaksjon, Klimavalgalliansen.